Ιούν 19

AutoCAD LT? Ούτε δωρεάν…

Χρόνια τώρα η Autodesk μαζί με το AutoCAD παρουσιάζει και μία φθηνότερη κομμένη έκδοση αυτού, το AutoCAD LT.

Θα περίμενε κανείς πως η κομμένη έκδοση (το LT) απέχει μόνο μία διάσταση από την κανονική έκδοση. Δηλαδή είναι ένα σχεδιαστικό πρόγραμμα 2D. Αυτό όμως θα ήταν καλό να είναι η μόνη διαφορά. Γιατί πέρα από την μία επιπλέον διάσταση που προσφέρει η ακριβή έκδοση, στο AutoCAD LT ο χρήστης θα βρει και άλλες ελλείψεις.

Η έλλειψη υποστήριξης AutoLISP είναι ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα. Ενώ με την κανονική έκδοση ο χρήστης μπορούσε να δημιουργήσει custom εντολές, να βάλει custom plugins από τρίτους κατασκευαστές και να έχει ένα τεράστιο εύρος λειτουργιών, στο LT αυτά πρέπει να τα ξεχάσει.

Επιπλέον, δεν υπάρχουν τα Express Τools, και είναι φυσικό, μιας και βασίζονται σε εντολές LISP.  Πέρα από αυτά, ο χρήστης LT δεν έχει την δυνατότητα να δημιουργήσει δικά του visual styles, δεν μπορεί να κάνει data extraction και τέλος δεν υπάρχουν πουθενά τα multilines.

Αν είναι τόσο περιορισμένο σε σχέση με τη κανονική έκδοση AutoCAD, σε ποιον αναφέρεται; Σε αυτή την απορία προσπαθούμε να βρούμε κι εμείς απάντηση, χωρίς όμως ακόμα επιτυχία. Πρόκειται για ένα περιορισμένο πρόγραμμα σχεδίασης που αν και πολύ φθηνότερο από το κανονικό AutoCAD σίγουρα ο έμπειρος χρήστης θα βρεθεί μπροστά από τέτοιους περιορισμούς που στο τέλος ίσως να μην του επιτρέψουν να κάνει την δουλειά του. Η τιμή του για την τελευταία έκδοση, βάσει του site της Autodesk, είναι για μηνιαία χρήση 50$, 380$ για ένα χρόνο, ενώ για 3 χρόνια η τιμή εκτοξεύεται στα 1140$. Και για όλα αυτά αν σκεφτεί κανείς πως μετά το πέρας αυτών των περιόδων (και ειδικά μετά της τριετίας) δεν θα έχει στα χέρια του το πρόγραμμα και θα πρέπει να ξαναπληρώσει. Όταν πλέον στην αγορά κυκλοφορούν τόσες ικανοποιητικές εναλλακτικές και τόσα AutoCAD clones (NanoCAD, BricsCAD) που κάνουν σχεδόν ότι και το AutoCAD, σε τιμή ενός κλάσματος της τιμής του, και όταν ο χρήστης θα μπορέσει να έχει στην κατοχή του το πρόγραμμα και όχι μόνο την άδεια χρήσης του για ένα περιορισμένο διάστημα, τότε είναι άξιο απορίας γιατί το AutoCAD LT υπάρχει ακόμα σαν πρόταση.

Σε κάθε περίπτωση, αν κάποιος σκέφτεται να επενδύσει σε αυτό το πρόγραμμα, καλό θα ήταν να κάνει χρήση των 30 ημερών δοκιμαστικής λειτουργίας του, για να δει αν τον καλύπτει.

Share

1 ping

  1. […] Source: GCU.GR […]

Αφήστε μια απάντηση

Share