Μαρ 30

nanoCAD 8 Plus, ένα AutoCAD clone που αξίζει!

Πολλοί θα έχουν αναρωτηθεί αν θα μπορούσαν να έχουν μία εναλλακτική του AutoCAD με μικρότερο κόστος το οποίο να κάνει τα ίδια πράγματα και να μην τους είναι τόσο άγνωστο στην χρήση.

Υπάρχουν αρκετές λύσεις στην αγορά αυτή τη στιγμή, με μία μεγάλη γκάμα τιμών που ξεκινούν με μερικές δεκάδες ευρώ και μπορούν να στοιχίζουν εώς και μερικές εκατοντάδες.

Στην αντίληψή μας έπεσε πρόσφατα το nanoCAD. Ένα εναλλακτικό πρόγραμμα για σχεδίαση που θυμίζει αρκετά το AutoCAD αλλά σε ένα κλάσμα της τιμής του. Κατασκευάζεται απο την Nanosoft, μία ρωσική εταιρεία προγραμμάτων CAD και όπως λεν οι ίδιοι: «Απο το 2008 έχουν προσφέρει καινοτόμες μεθόδους εξέλιξης και διανομής λογισμικού». Αναφέρουν επίσης πως έχουν σαν σκοπό την δημιουργία αποδοτικών (σε όρους κόστους) CAD λύσεων.

Το πρόγραμμα που δοκιμάσαμε είναι το nanoCAD 8 Plus, όπου μπορεί κανείς να το κατεβάσει σε trial edition από το site της nanosoft.  Υπάρχουν και άλλα προγράμματα τα οποία προσφέρει η εταιρεία. Δωρεάν έρχεται το nanocad 5, ενώ υπάρχουν λύσεις όπως το nanoCAD PRO το οποίο είναι πιο εξελιγμένο από το PLUS με εργαλεία που το κάνουν να μοιάζει με το Inventor. Επιπλέον κανείς μπορεί να βρει και άλλα προγράμματα όπως τα MECHANICA, CONSTRUCTION και CONSTRUCTION SITE  τα οποία είναι ουσιαστικά το PLUS με επιπλέον βιβλιοθήκες.

Το αρχείο της εγκατάστασης είναι περίπου 500ΜΒ, σίγουρα πολύ μικρότερο από το AutoCAD και το AutoCAD LT.

Με το που γίνει η εγκατάσταση και το πρόγραμμα τρέξει, ο χρήστης θα διαπιστώσει πως βρίσκεται μπροστά σε ένα πολύ γνώριμο περιβάλλον εργασίας. Πανομοιότυπο με το Classic του AutoCAD.

Φυσικά οι ομοιότητες δεν σταματούν μόνο στην εμφάνιση. Για τις περισσότερες εντολές ο χρήστης χρησιμοποιεί ακριβώς την ίδια σύνταξη με το AutoCAD, κάτι που σίγουρα κάνει την μετάβαση από το ένα πρόγραμμα στο άλλο απίστευτα ομαλή. Για παράδειγμα το L είναι η συντόμευση για το Line, όπως το PL για το Polyline, το C για τον κύκλο κλπ.

Πολύ καλή έκπληξη είναι η ύπαρξη Dyamic Input αν και υπάρχουν κάποιες διαφορές εδώ. Για παράδειγμα αν είναι κανείς στην εντολή Polyline και θέλει να κλείσει τις γραμμές του ενώνοντας την τελική γραμμή με το αρχικό σημείο, τότε στο AutoCAD απλά θα πατούσε τo C. Στο nanoCAD αν κανείς πατήσει το C τότε το πρόγραμμα το αντιλαμβάνεται σαν λάθος εισαγωγή και απλά δεν κάνει τίποτε. Αντίθετα πρέπει να πληκτρολογήσει στο command line ολόκληρη την λέξη Close ή να την πατήσει με το ποντίκι από τις διάφορες επιλογές που του εμφανίζονται (σαν το AutoCAD).

Γενικά σαν κανόνας είναι πως ο χρήστης πρέπει να δίνει αρκετή προσοχή στο command line διότι δεν φαίνονται οι επιλογές που έχει στο dynamic input.

Επίσης, μία άλλη διαφορά στην χρήση του προγράμματος υπάρχει όταν ο χρήστης θέλει να μετατρέψει ένα μέρος του polyline που μπορεί να είναι καμπύλο (arc) σε line ή το αντίστροφο. Ενώ στο AutoCAD θα εμφανίζονταν η επιλογή convert to line ή remove vector point στο dynamic input όταν θα είχε τον κέρσορα πάνω από το grip, εδώ η διαφορά είναι πως πρέπει να γίνει η επιλογή του grip, και ο χρήστης θα μπορέσει να αλλάξει τα σημεία αυτά πατώντας το πλήκτρο CTRL (Εμφανίζονται τα + για προσθήκη vector, – για κατάργηση). Αυτό δεν μας φάνηκε όμως και πολύ άσχημο και με λίγη εξοικείωση δεν θεωρούμε πως θα υπάρχει πρόβλημα.

Στο χρηστικό κομμάτι του προγράμματος, επιπλέον διαπιστώσαμε διαφορές ως προς διάφορες εντολές, όπως για παράδειγμα δεν υπάρχει η εντολή FILTER αλλά το QS(QUICK SELECTION) που αν και λίγο διαφορετικό στην εμφάνιση, παρέχει σχεδόν τις ίδιες επιλογές με το FILTER.

Ένα μειονέκτημα, που θεωρούμε πως μπορεί εύκολα να λυθεί με τρίτους τρόπους (LISP) είναι η έλλειψη εντολών από τα Express Tools του AutoCAD. Μας έλειψαν ιδιαίτερα οι εντολές TORIENT και EXTRIM, ενώ ευχάριστη έκπληξη είναι πως υπάρχει η εντολή TXT2MTXT ακριβώς ίδια με του AutoCAD. Η εντολή OVERKILL υπάρχει όμως με άλλο όνομα, DELETEDUPLICATES, που κάνει ακριβώς το ίδιο πράγμα.

Επιπλέον, ένα αρνητικό που διαπιστώσαμε είναι πως στο selection mode δεν υπάρχει η επιλογή για FENCE παρά μόνο το rectangular selection.

Η εντολή ARRAY βρίσκεται εκεί, βέβαια της λείπει το path array mode, όπως υπάρχει και η δυνατότητα εισαγωγής pdf αρχείων μέσα στο σχέδιο. Αυτή τη στιγμή όμως μόνο ως εικόνες. Απο την έκδοση 9, ενημερωθήκαμε πως θα υπάρχει και η δυνατότητα αναγνώρισης vector pdf ως vectors στο σχέδιο!

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί πως υπάρχει υποστήριξη αρχείων LISP, αν και δεν δουλεύουν στο 100% σωστά κάποια από αυτά που δοκιμάσαμε (ελάχιστα). Αυτό είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα σε σχέση με την φθηνή έκδοση του AutoCAD, το AutoCAD LT, στο οποίο δεν υπάρχει καν η δυνατότητα χρήσης LISP. Τα scripts της LISP μπορούν να φορτωθούν και εδώ με την εντολή APPLOAD(με πιστή αντιγραφή του αντίστοιχου παραθύρου της εντολής από το AutoCAD), χωρίς όμως να υπάρχει η δυνατότητα του drag n drop των αρχείων.

Τα αρχεία που παράγονται από το πρόγραμμα είναι dwg και διαβάζονται χωρίς πρόβλημα από το AutoCAD όπως και αντίστροφα το nanoCAD θα διαβάσει τα αρχεία του AutoCAD απροβλημάτιστα.

Στο site του προγράμματος μπορεί να βρει κανείς επιλογές χρήσης του προγράμματος με διάφορες τιμές. Η φθηνότερη επιλογή είναι αυτή των 180E για χρήση ενός έτους στο λεγόμενο workstation subscription, ενώ στο αντίστοιχο πρόγραμμα για 3ετή χρήση, η τιμή ανέρχεται σε 540E.

Γενικά, θεωρούμε πως απο όσα προγράμματα είδαμε, το nanoCAD είναι ότι καλύτερο μπορεί να αντικαταστήσει το AutoCAD, χωρίς ο χρήστης να δαπανήσει υπέρογκα ποσά και χωρίς να μπεί στη διαδικασία να μάθει από την αρχή ένα πρόγραμμα. Το περιβάλλον εργασίας και οι εντολές θα του φανούν τόσο οικίες που μετά από μερικές ώρες χρήσης θα ξεχάσει πως δεν δουλεύει σε AutoCAD.

Δεν ασχοληθήκαμε καθόλου με το 3D του προγράμματος. Αυτό έγινε για δύο λόγους. Πρώτον, θεωρούμε πως το πρόγραμμα έρχεται να αντικαταστήσει καθαρά λόγω της τιμής του το AutoCAD LT που δεν παρέχει επιλογές 3D. Δεύτερον, πιθανότατα στην δοκιμαστική έκδοση που έχουμε οι δυνατότητες αυτές είναι απενεργοποιημένες.

Όπως και να έχει, το πρόγραμμα έρχεται στη μισή τιμή από ότι θα στοιχίσει το AutoCAD LT, και σε μία εποχή όπου ο επαγγελματίας προσπαθεί να κερδίσει όσο περισσότερα γίνεται μειώνοντας το λειτουργικό του κόστος, πιστεύουμε πως το nanoCAD μπορεί άνετα να αντικαταστήσει το AutoCAD LT ή την κανονική έκδοση του AutoCAD στην 2D σχεδίαση. Στο site του προγράμματος επίσης θα βρείτε και το forum της εταιρείας, όπου ο κάθε χρήστης μπορεί να κάνει ερωτήσεις και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα θα υπάρξει κάποιος που θα μπορέσει να δώσει μία απάντηση. Βέβαια, θα προτείναμε πως αν είναι κάποιος να αγοράσει το πρόγραμμα, καλό θα ήταν να κάνει μία δοκιμή με την trial έκδοση διότι μπορεί να βρει πράγματα που δεν ταιριάζουν στον τρόπο εργασίας του.

Όλες οι διαφορές ανάμεσα στο nanoCAD 5, nanoCAD plus 8, AutoCAD 2016 και AutoCAD LT 2016 φαίνονται στον πιο κάτω πίνακα. Εμείς αναμένουμε να δοκιμάσουμε την καινούρια έκδοση όταν θα κυκλοφορήσει.

 

Product Comparison nanoCAD 5.0 nanoCAD Plus/Pro 8.0 AutoCAD 2016 AutoCAD LT 2016
User interface and basic technologies
User interface classic classic ribbon+classic ribbon+classic
Multiple document mode yes yes yes yes
File tabs yes yes yes yes
Layer, block and linetype managers yes yes yes yes
Object snap, object tracking and polar snap yes yes yes yes
AutoCAD command syntax yes yes yes yes
Command line: autohide mode, changing parameters
(font, color and height)
yes yes yes yes
Clickable command line options yes yes yes yes
Autocomplete of entered commands yes yes yes yes
SHX and TTF fonts yes yes yes yes
Autorecover of drawings yes yes yes yes
Unlimited Undo/Redo yes yes yes yes
Aliases, menu and toolbars settings yes yes yes yes
Select similar objects yes yes yes yes
Select overlapped and superimposed objects yes yes yes yes
User coordinate systems yes yes yes yes
External references yes yes yes yes
Linetype editor yes yes
Creation of viewport from model space yes yes
Dynamic blocks yes yes
Dynamic input yes yes yes
2D-drawing
Display properties of object under cursor yes yes yes yes
Notepad for text data exchange yes yes
Calculator yes yes yes yes
Multifunctional grips yes yes yes yes
Associative dimensions yes yes yes yes
Associative hatches yes yes
Additional commands for layers yes yes
AutoCAD-style tables yes yes yes yes
Excel-style table editor yes yes
Data extraction to tables yes yes yes
Table data sources MS-SQL, MS-Access,
Excel, txt, xml
MS-SQL, MS-Access,
Excel, txt, xml
Excel Excel
Additional tools
Parametric 2D-design Pro version yes
Library objects with behavioral properties Dynamic blocks
Adding dialogs to control object behavior Using external
programming
Using external
programming
Editing of external references partial yes yes yes
Display of 3D-drawings yes yes yes yes
Creation of mesh objects yes yes yes
Switching of visual styles yes yes yes
3D-views yes yes yes
Orbit command yes yes yes
Operations with solid 3D-objects Pro version yes
Model space and paper space yes yes yes yes
Viewports yes yes yes yes
Tool palettes yes yes yes
Object transparency yes yes yes yes
Color dependent printing (CTB) yes yes yes yes
Batch plot yes yes
Print to PDF using external
PDF-printers
yes yes yes
Print to PLT yes yes yes yes
Sheet sets yes yes yes
IFC import yes
PDF underlay yes yes yes
Operations with raster images yes yes yes yes
Raster mirror/rotate/deskew/crop yes
Raster four-point calibration yes
Raster clean-up (draw/erase) yes
Raster object snap yes
Customization
OLE Automation (Visual Basic Script/Javascript) yes yes yes
Visual Basic for Applications yes
LISP (with DCL) yes yes yes
C++ NRX NRX ARX
.NET yes yes yes
Support for multiple profiles yes yes yes
Network Licensing yes yes

 

Share

Αφήστε μια απάντηση

Share