Μαρ 13

AutoCAD 2017 & Fall Update

Πριν από ένα χρόνο, ανακοινώθηκε το Autocad 2017. Η νέα έκδοση του δημοφιλέστερου σχεδιαστικού προγράμματος δεν είχε κάποιες υπερβολικές ανανεώσεις σε σχέση με το 2016 πέραν των 2-3 σημαντικών.

Το AutoCAD 2017 χρησιμοποιεί την νέα rendering engine Rapid RT που παρουσιάστηκε στο 2016 και αντικατέστησε το mental ray των
παλαιότερων εκδόσεων και θεωρείται αρκετά βελτιωμένη ως προς το αποτέλεσμα των εξαγόμενων εικόνων. Οι σημαντικότερες όμως αλλαγές σε σχέση με τις παλαιότερες εκδόσεις που μπορεί κάποιος να βρει είναι οι εξής:

  • Import PDF files σαν σχέδια.. Εδώ μιλάμε φυσικά για vector pdf διότι για αρχεία σε raster μορφή θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί το raster design ή κάποιο άλλο πρόγραμμα τρίτου κατασκευαστή. Επίσης με την αναβάθμιση του περασμένου φθινοπώρου πλέον οι γραμματοσειρές SHX που ενώ μέχρι τώρα εισαγόταν σαν γεωμετρία, τώρα μπορούν να αναγνωρίζονται και να μετατρέπονται σε κανονικές γραμματοσειρές.
  • Υπάρχει ένα νέο εργαλείο που επιτρέπει την δημιουργία γραμμών στο κέντρο 2 άλλων καθώς και αντίστοιχων κεντρικών σημείων. Το εργαλείο centerline ουσιαστικά δημιουργεί μια γραμμή στο μέσο δύο άλλων (polylines ή lines) και αυτή παραμένει συνδεδεμένη με τις εξωτερικές γραμμές σε περίπτωση που αυτές τροποποιηθούν. Αντίστοιχα το centermark δημιουργεί σημεία στο κέντρο σχημάτων (circle, arc, polygonal).

Με το νέο update υπάρχουν και επιπλέον αλλαγές πέρα από τις γραμματοσειρές των pdf αρχείων. Μία αλλαγή που μου κάνει εντύπωση είναι το πως το πρόγραμμα διαχειρίζεται τις μαζικές επιλογές σε αντικείμενα εκτός οθόνης. Αν για παράδειγμα θέλουμε να επιλέξουμε κάποια αντικείμενα και έπειτα μετακινήσουμε με PAN την οθόνη για να επιλέξουμε κάποια άλλα, τότε τα αντικείμενα τις αρχικής μας επιλογής θα είχαν αποεπιλεγεί. Αυτό στη νέα αναβάθμιση δεν ισχύει και πλέον μένουν όλα τα αντικείμενα επιλεγμένα. Τέλος, η εντολή για να μετατραπεί το απλό text σε mtext (txt2mtxt) έχει φύγει απο τα Express Tools και βρίσκεται πλέον στις κανονικές εντολές του AutoCAD, πράγμα που σημαίνει πως οι χρήστες LT δεν θα χρειάζεται να καταφεύγουν σε τρίτες λύσεις (AutoLISP).

Βέβαια όλα αυτά γράφονται λίγες μέρες λογικά, πριν την κυκλοφορία της νέας έκδοσης του 2018, που κυκλοφορεί σχεδόν πάντα στα τέλη Μαρτίου. Οπότε περιμένουμε να δούμε τις νέες προσθήκες και τις αλλαγές που θα έρθουν.

Share

Αφήστε μια απάντηση

Share